<< gelukkig zijn

Jozka van Vuure
 

Diversionist

In Deventer woont een kleurrijke kunstenaar die er als geen ander in slaagt te leven met wat de dag hem brengt: Jozka van Vuure. Zelf noemt hij zich 'diversionist'. Hij is ook van vele markten thuis. Schilder, beeldhouwer, muzikant, performer, activist, kleermaker, tangoleraar, enzovoort.

Zijn handelsmerk is een positieve instelling en een vast geloof in het onmogelijke. 'Wie niet in wonderen gelooft is geen realist', staat er op zijn voordeur.

Twee uitspraken van hem inspireren me dagelijks.

Jaren geleden was ik dringend op zoek naar woonruimte. Ik wist in welk kraakpand Jozka woonde en besloot naar hem toe te gaan met de vraag om tips. Toevallig(?) trof ik hem net buiten voor zijn woning aan. Ik vroeg hem of hij wist hoe ik een woning in Deventer kon vinden. 'Ja,' zei hij, 'precies doen wat je nu doet, je moet iedereen vragen'. Een sterkere bevestiging dat het zou lukken woonruimte te vinden had ik niet eerder gekregen. Iedereen die ik erover sprak leek het een groot probleem: woonruimte te vinden. Jozka's tip was 'Doe wat jezelf het beste lijkt, volg je ingevingen'. Ik vond het een goede raad. Die woning heb ik gevonden.

Bij de gelegenheid van de opening van een TangoSalon sprak Jozka de verzamelde mensen toe. De zaal was prachtig aangekleed met oude kindwerwagens en jurken als lampenkappen. Grote schilderijen rondom. Er was een rustig, energieke, gezellige sfeer. 'Gelukkig zijn betekent toch niets anders dan dat je je op je gemak voelt.' Eenvoudiger en treffender had ik het nog niet horen zeggen.


Geldgebrek Van jezelf houden Relatieproblemen Echtscheiding Luisteren
Drukte Problemen Gelukkig zijn
Lezen Gelukkig zijn Gelukkig worden

|
- een historisch onderdeel van jemagalles.nl -