gelukkig zijn

Tips om meer van jezelf te houden
 

Gevoel van eigenwaarde is de belangrijkste basis voor een gelukkig leven. Soms wordt dat uitgedrukt met: je moet ook van jezelf kunnen houden . Dat wil zeggen: je moet ook jezelf de moeite waard vinden, zodat je tijd neemt om voor jezelf te zorgen, te genieten.

Wie altijd voor een ander klaar staat is uiteindelijk leeg. Steven Covey drukt het zo uit: behalve aan de Productie (dat wat je allemaal voor een ander kan doen) moet je ook aandacht besteden aan het ProductieMiddel (jezelf).

Het besef dat een moeder uitgerust moet zijn om goed voor haar kinderen te zorgen, het besef dat je goed gegeten moet hebben om lang te kunnen sjouwen, het besef dat je warme kleren aan moet doen om goed in de kou te kunnen staan, ... Het zijn allemaal gezichtspunten die je laten zien dat je pas iets kunt bereiken als je zelf verzorgd bent.

Je kunt niet meer geven dan je zelf hebt. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe meer je te bieden hebt.

Van jezelf houden is voor de een een kunst, voor de ander een bron van verwarring, voor weer een ander: die gelooft er niet in. Het is de moeite waard om het artikel 'hoe kun je van jezelf houden' te lezen.


- een historisch onderdeel van jemagalles.nl -