gelukkig zijn

Hoe kun je van jezelf houden?
 

Hier volgt het antwoord op de vraag: Hoe kun je van jezelf houden?

Van jezelf houden is voor de een een kunst, voor de ander een bron van verwarring, voor weer een ander: die gelooft er niet in.

'Van jezelf houden', iedereen voelt meteen wel aan wat er mee bedoelt wordt. Toch is de essentie van 'houden van' dat het vanuit jou op iets of iemand anders is gericht.

Van jezelf houden doe je niet zomaar. Het is eigenlijk niet eens mogelijk. Tegelijkertijd weten veel mensen te vertellen hoe 'meer van jezelf houden' gelijk opgaat met 'een beter, gelukkiger leven leiden'.

Een nauwkeuriger gebruik van woorden kan het 'van jezelf houden' effectiever maken.


Je moet eerst leren van jezelf te houden?

Je moet eerst leren van jezelf te houden. Dat wordt vaak tegen mensen gezegd die niet zo goed voor zichzelf zorgen, of die op een ongelukkige manier te veel bezig zijn met wat een ander nodig heeft. Dan is het eigelijk ook beter om dat te zeggen: zou je niet eens beter voor jezelf zorgen?

Toegegeven, er zijn allerlei mensen die dat niet zo goed kunnen, of eenvoudigweg weigeren het voor zichzelf zorgen belangrijk te vindne. Daar kan ook best een gering gevoel van eigenwaarde aan ten grondslag liggen. Maar ook dan is het beter om dat te zeggen: je hebt een gering gevoel van eigenwaarde.

Want laten we er geen doekjes om winden: van jezelf houden, dat kan helemaal niet. 'Houden van', dat ben jij die iets of iemand anders liefheeft. Dat is het mooie, want het verbindende van de liefde dat het twee ongelijksoortige, verschillende mensen bij elkaar brengt.

Maar dat betekent niet dat die frase 'van jezelf houden' inhoudsloos is. Het is wel degelijk waar dat het belangrijk is jezelf goed te verzorgen. En er zijn talloze manieren om daar (opnieuw) mee te beginnen als je er niet zo veel aandacht voor hebt. En een gering gevoel voor eigenwaarde is een grote 'sta-in-de-weg' om gelukkig te worden.

Voor jezelf zorgen (en een beter gevoel van eigenwaarde ontwikkelen) gaat eigenlijk over keuzes maken. Daar licht een sleutel voor een nieuw begin. Neem je voor om iets echt voor jezelf te doen. Wees daar concreet in. Spreek af:

  • Wat het is (een stuk zeep kopen, een wandeling maken, bloemen plukken).
  • Wanneer je het klaar is (als je je er ook mee gewassen hebt, als je minstens een kwartier gelopen hebt, drie kleuren in de vaas gezet).
  • Kies iets waar je ook echt zin in hebt.
  • Zorg dat het haalbaar is, hou het in het begin heel klein.
  • Spreek af op welk moment je het zult doen, of in ieder geval binnen welke termijn. Neem iets dat je binnen een week kunt doen, of beter nog: uiterlijk morgen.
Kies op deze manier steeds opnieuw wat uit. Zdra je het ene gedaan hebt, kies je het volgende.

Veel succes, en veel plezier


Lees ook eens het artikel over Gelukkig zijn.


- een historisch onderdeel van jemagalles.nl -