gelukkig zijn

Tips bij echtscheiding
 

Bezig zijn met het regelen van een echtscheiding wil zeggen dat je het stadium van de relatieproblemen voorbij bent. De relatie is verbroken.

Je hebt dan niets anders met je partner te maken dan dat je de echtscheiding regelt. Dat betekent dat het ook niet nodig is je te bemoeien met wat die ander doet. Die opstelling kan voor veel rust zorgen.

Concentreer je dus op wat je zelf wilt en kijk hoe je dat -ook zonder hulp of toestemming van de ander- voor elkaar kunt krijgen.

De belangrijkste hulp bij het regelen van een echtscheiding is het besef dat je er nu alleen voor staat. Dat wil zeggen: dat je zelfstandig bent.

Hieronder volgen een aantal specifieke echtscheiding-tips

Tip 1: blijf bij jezelf
Zoals hierboven al aangegeven: echtscheiding wil zeggen dat je alleen, zelfstandig verder gaat. Dat betekent aan de ene kant dat je zelf voor je rechten opkomt. Het betekent net zo goed dat de ander daar niet voor hoeft te zorgen. Boosheid doet veel kwaad. Uiteindelijk ben je daar zelf het ergste slachtoffer van. Boosheid is altijd een teken dat je met de ander bezig bent. Zorgen voor jezelf is dan een goede remedie.

Tip 2: Maak duidelijke keuzes
Of het nu jouw beslissing is, of dat je er toe wordt gedwongen, als de beslissing genomen is (je legt je er bij neer), wees dan consequent. Je kunt bijvoorbeeld een lijst maken op welke gebieden je nog met de ander te maken (wilt) hebben. Kinderen? Geld? Woonruimte? Werk? Vrienden? Wat je op die lijst zet en wat niet is helemaal aan jou. Echtscheiden doet een groot beroep op je zelfstandigheid. Beantwoord voor jezelf de vraag wat je in je verdere leven belangrijk vind. Ga daar voor zorgen.

Tip 3: Reageer zakelijk
Vragen, opmerkingen, acties van de ander kunnen gemakkelijk een gevoelige snaar raken. Kijk zo feitelijk mogelijk naar de situatie. Besef dat wat de ander doet met zijn/haar leven te maken heeft, niet meer met dat van jou. Kijk zakelijk naar wat er gezegd of gevraagd word en bepaal zelf of je daar op in wilt gaan of niet. Als het contact veel emoties losmaakt kun je besluiten (een tijd lang) de communicatie alleen schriftelijk of via een tussenpersoon te laten verlopen.

Tip 4: Onderhandel in plaats van te vechten
Wie kan luisteren naar wat de ander wil vindt gemakkelijker een weg om te bereiken wat hij/zij zelf wil. Vechten -in de zin van de ander het moeilijk willen maken- is verspilling van energie. Onderhandelen wil zeggen dat je weet wat je zelf wil, dat je er achter wil komen wat de ander wil en dat je een manier zoekt om zowel het een als het ander voor elkaar te krijgen. Een bemiddelaar kan daarbij belangrijke hulp bieden.


- een historisch onderdeel van jemagalles.nl -