gelukkig zijn

Tips om naar elkaar te luisteren
 

Praat vanuit jezelf

Het is het makkelijkste om naar iemand te luisteren die vanuit zichzelf praat.

Wanneer je iets aan de ander wilt laten weten beperk je dan zoveel mogelijk tot jouw behoeftes, jouw wensen en jouw opvattingen. Laat de ander de ruimte om daar zelf een mening over te hebben. Dat betekent dat je de ander ook gelegenheid geeft jouw behoeftes niet belangrijk te vinden. Je mag ze zelf belangrijk vinden. Wat een ander vindt doet daar niets aan af. Dat doet ook niks aan jou af.

Praten vanuit jezelf betekent ook dat je de ander naar zijn/haar mening vraagt in plaats van die mening in te vullen.


Communicatie is het houvast bij alle moeilijkheden in relaties. Praten wordt makkelijker als je weet dat de ander naar jou wil luisteren. Luisteren doe je door zelf niets te zeggen.

Als de communicatie met elkaar moeilijk is kun je een wisselgesprek houden. Spreek af dat je naar elkaar zult luisteren en bepaal - desnoods met een muntje - wie zal beginnen. Als de een gesproken heeft herhaalt de ander - in eigen woorden - wat de een gezegd heeft. Probeer dat zo zuiver mogelijk te doen. Laat interpretaties en reacties achterwege. Je laat daardoor merken dat je de ander hebt gehoord. Wissel daarna van rol.


Vaak zijn het onze gevoeligheden en interpreataties die de communicatie bemoeilijken. Stel je regelmatig de vraag: "weet ik zeker dat de ander het zo bedoelt als ik denk dat hij/zij het bedoelt?" Wie de mogelijkheid openhoudt voor positiviteit heeft veel kans de ander goed te begrijpen.


- een historisch onderdeel van jemagalles.nl -